Nederland

We hebben afgelopen keer al gekeken naar beeldafspraken; plaatjes die wij allemaal begrijpen. Het cadeau is een doos met een strik en een feest heeft (vlaggetjes)slingers.

Maar hoe zit dat voor Nederland, wat zijn de plaatjes voor ons land?

Molens, klompen, kaas
weilanden met koeien
snelwegen
flats
maar toch ook jouw eigen huis en straat?

foto totaal2

Lees hier wat Selsebiel en Elena over de les schreven:

We hebben eerst naar afbeeldingen gekeken. Op de afbeeldingen waren porseleinen borden te zien. Ook was er namaak dat kwam uit Delft. ( aanvulling: Delfts blauw ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein. De fabrieken stonden in Delft) Op de bordjes was iets te zien over de cultuur van het land. Bij de Nederlandse bordjes zijn dan molens, kaas, klompen, koeien en landschap te zien. Er wordt met blauwe verf gewerkt. Van Neelke kregen we de opdracht om ook zo’n bord te maken. Alleen deden wij het in 3D. Anders was dat wij ook dingen van nu mochten gebruiken. Neelke had ons ook een vel met logo’s van nu gegeven. Daarzaten dan bijvoorbeeld de IKEA bij of de Mc Donalds bij. Ook als het oorspronkelijk uit Amerika kwam mocht het omdat wel iedereen het kent. We gebruiken wel net zoals vroeger blauwe verf. Wij mochten er ook papier bij gebruiken. Sommige kinderen maakten iets van vroeger anderen van nu. Van vroeger zagen we molens, kaas en koeien. Van nu waren het winkels, pretparken en snelwegen. Er werd hard gewerkt. Het leuke is dat je zelf dingen kan verzinnen en dat kunst heel vrij is. Er zijn mooie resultaten uit gekomen..

foto 2 foto 3foto 5 foto 4

Tegenwoordig is er nog maar één fabriek in Delft die ‘echt’ Delfts blauw produceert. Dus misschien veranderen de plaatjes van Nederland langzaam aan….sijpelt langzaam aan, naast de molens en koeien, ook de Mc Donalds binnen in ons collectieve bewustzijn. Alle leerlingen herkenden i.i.g. het logo. En het werd zonder moeite naast pitoreske molens op het bodje geplaatst ( net zoals in het echte Nederland).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: