Wat is geluk?

Jee wat een vraag. Wat is geluk?
Tja, daar weet ik het antwoord ook niet op. Dus stelde ik die vraag aan de leerlingen.

Een les lang hebben we in groepjes gefilosofeerd over wat geluk is.
Is er een formule voor geluk. x + x + x = geluk?
Waar word jij gelukkig van?

De meeste leerlingen beginnen over geluk hebben, dat je een spel wint, of geld vindt. Maar taart eten op je verjaardag en lekker dansen of voetballen scoren ook hoog. Wijze woorden zoals, genoeg hebben, familie en een fijn gevoel kwamen vaak naar voren. Maar het bleek dat toch iedereen iets anders nodig heeft voor geluk. En dat er dus geen formule bestaat.

Op het eind van de les maakte ik een foto van de leerlingen met als opdracht: Hoe zie jij er uit als je gelukkig bent, hoe sta/zit je en hoe houd je je hoofd/armen?

foto 1 foto 4d fotob 2

Toch ben ikzelf nog niet klaar met de zoektocht naar de formule voor geluk. Dus met google heb ik ook gezocht naar plaatjes met als bijschrift geluk. Opvallende series komen hier uit ( ik heb niks aangepast, alleen de plaatjes waar tekst in zit eruit gelaten):

hand die iets vast houdt

imagesCAOV35PO imagesCA5JI9OE imagesCAF87APX imagesCAY11T3J

ballonnen

imagesCAZCH6U3 imagesCALQT373

imagesCARWQWN3 imagesCABM12EI

armen in de lucht

imagesCAS4J4KI imagesCAKCD968

imagesCA8YCMAU imagesCA7Q3JUF imagesCAPBNTAW

Ook bij de foto’s in klas hebben veel kinderen hun armen omhoog. Waarom weten ze niet. Is het het gevoel waardoor we zo gaan staan, of hebben we dit geleerd door films, reclame etc…

Opvallend vaak is er ook strand, ondergaande zon en tegen het licht in gefotografeerd waardoor de mensen silhouetten worden ( zwart)

Met de informatie uit onze filosofische gesprekken, de foto’s en plaatjes van internet, werken we naar het eindwerk toe.

Elena en Roxan hebben nog een mooie lijst samengesteld met gelukssymbolen;

Klavertjevier: Het klavertjevier is vooral een gelukssymbool omdat het de vorm van een kruis heeft. Ook kom je het klavertjevier niet zo vaak tegen. Het klavertje werd al in de middeleeuwen als gelukssymbool gebruikt.

Hoefijzer: Om het geluk uit een hoefijzer te kunnen halen is het van belang dat de opening naar boven gaat, anders valt het geluk er uit. Als je een oud hoefijzer met je linkerhand over je rechter schouder gooit brengt dat ook geluk. In veel logo’s van plaatsen zijn ook hoefijzers te vinden.

Konijnenpootje: Konijnenpootjes worden vaak als sleutelhanger verkocht. Een paar keer er over wrijven voor bijv. een toneelstuk, een wedstrijd, toespraak of wanneer er een gokje wordt gewaagd.

Sleutel: De sleutel wordt vaak genoemd door men: ‘De sleutel tot geluk.’ Men gelooft dat degene die de sleutel draagt gelukkig zal zijn en bij geliefden tot elkaars hart.

De vaas met schatten: Het staat voor de rijkdom van de boeddhistische leer, maar ook voor een lang leven.

Lieveheersbeestje: Men gelooft dat het een lieveheersbeestje een brenger van mooi weer is.

Dolfijn: Mensen rond de Middellandse zee geloven dat de dolfijnen geluk geven. Ze zijn vaak te zien op schilderijen of op amuletten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: